tiistai 16. syyskuuta 2014

Aurinko kiertää maata

Kaikkihan sen tietävät, että aurinko kiertää maata. Siltähän se näyttää eli niin on. Kunnes joku alkaa tutkia asiaa ihan oikeasti ja päätyy toisenlaiseen lopputulokseen. Ja auta armias sitä, joka uskaltaa asettaa kyseenalaiseksi yleisen uskomuksen. Hän saa päällensä auktoriteettien vihan. Niiden, jotka eivät edes halua nähdä todisteita, koskapa eivät niitä ymmärrä, ja niiden, jotka uusi totuus nolaa.

Jossakin vaiheessa kuitenkin yhä useampi todisteita tutkiva tulee samaan lopputulokseen: maa kiertää aurinkoa. Kun tarpeeksi moni on päätellyt näin, tulee tavallinen kansakin tietoiseksi vanhan käsityksen kyseenalaistavasta uudesta totuudesta ja hämmentyy: uskoako sitä vai tätä? Koska tavallisella ihmisellä ei ole kykyä eikä aikaakaan paneutua itse tutkimaan asiaa, joutuu se punnitsemaan tietolähteiden uskottavuutta ja tekemään päätelmänsä sen pohjalta: uskon tätä ihmistä ja niinpä uskon myös hänen tarjoamaansa totuutta.

Olen lähipiirissäni osoittautunut aika monessa asiassa ja tilanteessa ihan tolkun ihmiseksi. Mielenkiintoista onkin havaita yllä kuvaamani aurinkoilmiön toteutuminen kuulijan mielessä siinä vaiheessa kun hän saa tietää, että puolustan Annelia ja tiedän että hän on syytön. Jokainenhan tietää, että hän on paha ihminen. Tai siis tiesi, kunnes kuuli, että minä tiedän, että hän on syytön ja hyvä ihminen. Ja koska harvalla on oikeasti mielenkiintoa perehtyä aiheeseen jää jäljelle hämmennys ja kysymys: entäpä jos se maa sittenkin kiertää aurinkoa...?